Un e-book de 60 de pagini cu pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a estima bugetul afacerii tale.
Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.

Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.
Mediul de afaceri care evoluează rapid, tehnologiile disruptive și digitalizarea provoacă business-urile să fie agile, flexibile și pregătite să reacționeze. O afacere agilă răspunde rapid la schimbările pieței, la cererile clienților și la propriile nevoi de dezvoltare, asigurându-se că are capitalul de lucru necesar.
Capitalul de lucru este una dintre resursele de care o firmă are nevoie pentru a fi agilă. În esență vorbim despre cashul de care ai nevoie ca să operezi în afacerea ta.
Capitalul de lucru reprezintă abilitatea firmei tale de a-și plăti datoriile curente cu ajutorul resurselor (activele) curente. Prin curente înțelegem într-un termen mai mic de un an. Poți calcula ușor capitalul scăzând datoriile curente (linia 13 din bilanț) din activele curente (linia 9 din bilanț). Datoriile curente sunt datoriile către furnizori, către stat, către salariați, împrumuturile pe termen scurt. Activele curente sunt numerarul din bancă și din casă, creanțele și stocurile.
Este important să ai un capital de lucru pozitiv. Este un semn că afacerea ta este sănătoasă pe termen scurt – își poate plăti facturile și se poate dezvolta. Dacă ai un capital de lucru negativ asta se traduce prin faptul că nu-ți folosești resursele (activele) în mod eficient. Te va conduce la plata întârziată a facturilor catre furnizori poate chiar la împrumuturi suplimentare.
Cum faci însă să menții capitalul de lucru pozitiv și să-l crești?
Comunică foarte clar clienților termenele de plată, indiferent cât ai stabilit că sunt acestea. Însă, înainte să le stabilești, analizează cât îți permiți să creditezi clienții ca să nu rămâi fără cash – citește aici despre ciclul de conversie a banilor ca să vezi ce trebuie să știi când stabilești aceste termene. Odată ce aceste termene sunt comunicate contractual, nu aștepta finalul lunii ca să facturezi. Emite facturile la timp, la momentul livrării, ca să încasezi la timp.
Controlează-ți stocurile. Nu vrei să vezi banii blocați în stocuri pe rafturile din depozit. Fiecare bucată nevândută reprezintă bani care nu sunt puși la treabă. Cu cât transformi mai repede stocurile în cash, cu atât ai mai puțin capital blocat. În plus, ai mai puține cheltuieli cu spațiul de depozitare.
În schimb folosește împrumuturile pe termen lung pentru achiziția acestora (echipamente, utilaje, autoturisme), altfel este posibil să epuizezi cash-ul și să râmăi fără el pentru activitățile curente, operaționale.
Monitorizează permanent capitalul de lucru. Folosind formula de mai sus, calculează frecvent capitalul tău de lucru. Asta te va ajuta să ai o imagine clară despre poziția acestuia și să găsești modalități de a-l crește în timp util.
Dacă vrei să afli mai multe despre indicatorii afacerii tale și despre cum urmărești bugetul de venituri și cheltuieli intră aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.