Un e-book de 60 de pagini cu pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a estima bugetul afacerii tale.
Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.

Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.
Gândirea creativă este abilitatea de a inova și reprezintă o resursă prețioasă într-o afacere. Gândind creativ vei reuși să vezi lumea prin ochii clienților tăi, să observi comportamentul acestora și să înțelegi ce anume caută, care le sunt nevoile. Poți dobândi astfel ceea ce își dorește orice antreprenor pentru propria afacere: un avantaj competitiv.
Ne întrebăm adesea: De ce unele afaceri au succes? Pentru că au un produs nou. Sau pentru că fac ceea ce fac mult mai bine decât ceilalți.
Dacă vrem să schimbăm ceva în portofoliul de produse sau servicii și, mai ales, în modul în care facem lucrurile în firma noastră este esențial să fim creativi. Cu alte cuvinte să inovăm produsul/serviciul sau procesele: modul în care livrăm, în care servim clienții, în modul de interacțiune aceștia etc.
Într-un mediu competitiv, gândirea creativă te ajută să recunoști provocările și, mai mult decât atât, să răspunzi creativ acestor provocări.
Am selectat pentru tine 4 pași pe care îi poți folosi în procesul de integrare a gândirii creative în afacerea ta.
Dacă asculți nevoia clientului și te gândești la ce face produsul sau serviciul tău și, mai ales, la ce nu face, vei observa diferențele între ceea ce vrea clientul și ce oferi tu. Această analiză comparativă ar trebui să atingă fiecare nivel al firmei.
Dacă integrezi gândirea creativă ca mod de lucru pentru angajații tăi, agentul tău de vânzări, de exemplu, se va întoarce după o întâlnire cu clientul și îți va spune că există o oportunitate de a face produsele sau serviciile mai potrivite nevoilor lui. De asemenea, orice angajat din producție poate găsi soluții despre cum să facă lucrurile mai bine. Important este să încurajezi aceste comportamente pentru o dezvoltare continuă în firma ta.
Conturează-ți un punct de vedere cu privire la nevoile, aspirațiile, visurile clientului tău. Care sunt acestea? Cum dorește să fie experiența lui când folosește produsele sau serviciile tale? Cum ar trebui să fie adaptate toate procesele din firma ta ca să întâlnească, în cel mai fericit mod, dorințele clientului?
Care sunt activitățile din firma ta care creează valoare? Și ce lipsește? Concentrează-te doar asupra celor care aduc valoare și elimină-le pe celelalte.
Imaginează-ți afacerea ta peste 5 ani. Ce spun clienții tăi? De ce le place să cumpere de la tine? Ce spun angajații? De ce sunt entuziasmați să ajungă la job dimineața? De ce le place să lucreze pentru afacerea ta? Cum vrei să gândească oamenii tăi, cum să lucreze împreună, cum arată structura ideală în firma ta. De ce abilități e nevoie? De ce fel de motivație?
Dar tu? Tu ce vrei să obții peste 5 ani? Ce vrei să obții ca să răspunzi cerințelor clienților pe de o parte, dar și optimizării costurilor, a vitezei de lucru, a calității etc.
Gândește-te la cum poți folosi tehnologia în toate aceste procese. Cum poți elimina pașii inutili, pierderile de timp, energie și materiale. Întârzierile.
Gândește-te la toate acestea, apoi pune cap la cap un proces ideal. Ar trebui să continui încercând să găsești soluțiile pentru a-l pune în practică.
Implementează soluțiile pe care le-ai găsit, experimentează și fă ajustări pe măsură ce vezi ce merge și ce nu. Nu uita însă obiectivele tale și direcția de mers din strategia ta.
Așa cum observi, gândirea creativă este abilitatea de a vedea lucrurile diferit. Pentru asta e nevoie să analizezi situația actuală, să fii deschis și să încerci permanent să găsești soluții.
Gândirea creativă este una dintre temele mele preferate, de aceea am mai scris pe acest subiect într-un articol anterior, vorbind despre cum te poate ajuta gândirea creativă să dezvolți produse, servicii și experiențe care să rezoneze cu clienții tăi. În plus, am adăugat câteva detalii despre metricele pe care ar trebui să le urmărești când vine vorba despre clienții afacerii tale. Sunt indicatori de performanță (KPIs) care, odată setați și urmăriți constant, te pot conduce la creșterea indicatorilor financiari ai firmei tale.
Dacă vrei să afli mai multe despre indicatorii afacerii tale și cum urmărești bugetul de venituri și cheltuieli intră aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.