4 tipuri de indicatori financiari pe care trebuie să-i urmărești

Cifrele afacerii tale – le numim indicatori financiari – te ajută să iei decizii calculate și la timp. În felul acesta răspunzi prompt la schimbările care se întâmplă în afacere și în mediul extern.

Mulți antreprenori însă fac acest lucru foarte rar. Poate o dată pe an. Urmărirea indicatorilor financiari se face cel puțin lunar. La finalul fiecărei luni, compari rezultatele obținute cu cele așteptate, stabilite ca obiective în bugetul tău anual de venituri și cheltuieli. În acest fel vei putea face optimizări la timp și vei evita situațiile când poate fi prea târziu să mai reacționezi.

Ce indicatori financiari urmărești?

1. Cei care indică creșterea (sau scăderea)

Care este evoluția veniturilor tale din ultima lună față de luna anterioară? Dar față de aceeași lună a anului trecut? Sunt în creștere sau scădere? Care este evoluția vânzărilor pe canalele tale de distribuție față de perioada anterioară? Care dintre canale se comportă diferit? Aceeași analiză referitor la categoriile de produse sau servicii. Care dintre aceste au un trend crescător față de luna anterioară sau față de anul anterior? Care sunt cele care scad? Poți face această analiză detaliat ca să înțelegi care sunt cauzele pentru care acești indicatori financiari scad sau cresc.

2. Cei care indică profitabilitatea

Afacerea ta produce suficient profit? Cum este profitul față de perioada anterioară? Dacă ai înțeles de ce cresc sau scad veniturile la punctul anterior, care este situația costurilor? Cum poți să optimizezi și venitul dar și costurile variabile și fixe pentru a crește profitul? Care este situația în industria ta, care sunt rezultatele competitorilor? Monitorizează și compară aceste rezultate lunar ca să controlezi profitabilitatea. Ai întotdeauna în minte finalul, respectiv profitul.

3. Cei care indică lichiditatea

Ca afacerea ta să continue să existe trebuie să producă cash. Astfel poate să-și plătească obligațiile.  

Calculează-ți capitalul de lucru (vezi aici cum), cash flow-ul din fiecare lună și ciclul de conversie a banilor ca să știi cum te finanțezi (vezi aici cum).

4. Cei care indică cât de eficientă este activitatea

Dacă lucrezi cu stocuri, de exemplu, calculează viteza de rotație a stocurilor împărțind numărul de zile ale unei luni la numărul mediu de zile de stocare din luna respectivă. Ca să fii eficient trebuie să ai o viteză de rotație cât mai mare. Asta înseamnă că stocurile se transformă repede în cash, iar acesta te ajută să achiziționezi noi stocuri pe care le vei transforma din nou, cât mai repede, în cash.

Trebuie să-ți cunoști acești indicatori permanent ca să-ți conduci afacerea într-o manieră proactivă și nu lent reactivă.

Dacă vrei să afli mai multe despre indicatorii afacerii tale și despre cum urmărești bugetul de venituri și cheltuieli intră aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.