Amenintare sau Oportunitate

Cum pot să-mi protejez afacerea în această perioadă volatilă?

Este probabil întrebarea pe care și-o pune orice antreprenor în această perioadă, indiferent de mărimea business-ului. E o întrebare firească și îndreptățită.

Traversăm cu toții o perioadă tumultoasă atât în plan uman-medical, cât și în plan economic. Afacerile mici și cele mijlocii sunt, probabil, cele mai vulnerabile.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a solicitat o serie de măsuri de suport pentru IMM-uri, printre care alocarea de fonduri pentru capitalul de lucru, modificarea Codului Muncii privind munca temporară și munca de acasă, prelungirea termenelor de plată a impozitelor şi contribuţiilor sociale, etc.

Deși pot fi niște măsuri binevenite, nu depind în mod direct de noi.

Sunt totuși câteva lucruri la care, ca antreprenori, putem reflecta.

Situația actuală este în dinamică și, probabil că vei analiza riscurile afacerii și vei decide ce acțiuni întreprinzi, având atenția îndreptată spre:

  1. Gândirea unui minim plan financiar de contingențăprin care să asiguri lichiditatea în afacerea ta.

    Instrumentele financiare – P&L-ul si Cash Flow-ul – te vor ajuta să simulezi diferite scenarii, în funcție de variabilele critice specifice afacerii tale, care-ți pot afecta veniturile sau cheltuielile.

    În fiecare scenariu vei putea identifica acțiunile care mențin afacerea sănătoasă, în special din punct de vedere al conservării cash-ului. Este un moment potrivit să optimizezi raportul dintre încasări și plăți, astfel încât să reusești să încasezi înainte de a plăti, să reduci costurile, analizându-le pe rând și cu atenție, să regândești investițiile planificate.

    De asemenea, pentru a asigura continuitatea afacerii, în situatia în care nu ai suficient cash, să explorezi metode de plată alternative, cum ar fi sistemul de barter, prin oferirea de servicii sau stocuri.

    2.       Adaptarea produselor sau serviciilor tale la nevoile actuale ale clienților.

    Creativitatea ta, ca antreprenor, și a echipei tale pot răspunde nevoilor noi, generate de această situație.
    Gândește-te ca astfel de perturbări atrag și oportunități. Dacă îți concentrezi atenția asupra clienților afacerii tale și le anticipezi comportamentul, poți descoperi o nouă micronișă de clienți sau un nou canal de vânzare. De exemplu, faptul ca oamenii ies mai puțin în spațiile comerciale din off-line, nu înseamnă neapărat ca cererea nu există. Oamenii pot comanda online diferite produse, dar și servicii. Și asta poate însemna o oportunitate de dezvoltare pentru afacerea ta.

    3.    Securizează-ți lanțul de aprovizionare și stabilizează-ți nivelul optim al stocurilor.

    Așa cum am observat deja, pentru unele dintre produsele de protecție împotriva virusului și de igienă, sursele de aprovizionare sunt limitate în aceste zile. Probabil se întâmplă la fel și cu alte produse. Este important să-ți securizezi atât furnizorii, cât și lanțul de aprovizionare și să gândești stocuri tampon suficiente care să-ți asigure continuitatea afacerii.

    4.     Reconsideră modul de lucru al angajaților

    Pentru a reduce expunerea, în special în cazul continuării răspândirii virusului și al prelungirii acestei stări, în funcție de activitatea ta, poți gândi politici prin care angajații tăi să lucreze de acasă 100% din timp sau o combinație între munca de acasă și munca la birou.

    Gândește modul de organizare și comunicare cu angajații pentru a te asigura ca toți sunt aliniați și informati.despre ceea ce au de făcut. După cum știi, acesta nu este un mod de lucru nou, este deja un trend de câțiva ani, însă probabil va fi accelerat de teama COVID -19. S-ar putea să fie chiar viitorul muncii, mai flexibil și mai independent.

În ciuda tuturor acestor preocupări, este important să nu intrăm în panică. Să nu uităm că în astfel de perioade de criză au apărut multe afaceri importante precum Airbnb si Uber. Astfel de perioade provoacă la strategii și la eficientizarea afacerilor, cu resursele existente.

Poate părea contradictoriu că, în general, crizele au afectat probabil cel mai mult start-up-urile, însă au și creat condițiile de apariție a unor start-up-uri de succes. Abordarea pe care o afacere o are în raport cu momentul și piața, este ceea ce face diferența.

De aceea, astfel de momente de instabilitate nu sunt neapărat o amenințare – ci pot fi o oportunitate.

Scrie-mi despre situațiile cu care se confruntă afacerea ta în această perioadă. Cred că este importantă solidaritatea socială și economică, mai ales în astfel de momente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *