Antreprenorii de succes au întotdeauna un plan de rezervă

Antreprenoriatul este un domeniu în care oamenii își asumă riscuri. Pentru că miza este importantă – este vorba chiar despre libertatea ta financiară. E nevoie de curaj, de încredere în sine și spirit independent. Evident, toate acestea sunt amplificate atunci când există și creativitate, perseverență și pasiune.

Dar, mai presus de orice, cred că pentru antreprenorii de succes, asumarea riscurilor este una dintre trăsăturile esențiale. Cu toate acestea, nimic nu este lăsat la voia întâmplării, necalculat, nemăsurat. Asta înseamnă analiză și planificare atentă a obiectivelor. Deciziile sunt controlate, corectate și ajustate pe baza informațiilor, a datelor și a cifrelor pe care ei le analizează. În plus, Planul B este întotdeauna parte din proces.

Pentru unii e mai dificil decât pentru alții. Cu toate acestea, există antreprenori care nu renunță și învață să-și privească businessul din toate perspectivele, mai ales în perioade dificile, ca să meargă mai departe în afacerea lor.

Ca să-ți antrenezi această abilitate, îți propun un exercițiu pe care îl poți face fără nici un fel de constrângeri legate de ce a fost până acum, de limitări reale sau imaginare. Pur și simplu, să îți dai voie să gândești relaxat, dar conștient și totuși realist, la ceea ce este acum în jurul tău. Ce fel de clienți, ce piață, ce nevoi și, mai ales, ce resurse ai și cum ai putea să le pui la treabă?

Resursele unei afaceri pot fi: rețeaua de distribuție a produselor sau a serviciilor, facilitățile pe care le are, abilitățile, deprinderile, banii, liniile de credit, mărcile, clădirile proprii sau închiriate etc.

Într-un astfel de exercițiu, poți împărți resursele afacerii astfel:

  • Resurse fizice: clădiri, spații de depozitare, stocurile de marfă, echipamente, etc
  • Resurse financiare: credite, numerar, depozite bancare etc
  • Resurse umane: angajații
  • Resurse intelectuale: patente, mărci, baza de date ale clienților etc

Caută idei și vei găsi soluții

Gândește-te la resursele din afacerea ta și la cum ai putea să le folosești cel mai bine. Poți găsi astfel o mulțime de idei despre cum să le folosești eficient și adaptat nevoilor prezente ale clienților.

De ce au nevoie oamenii acum? Cum poate afacerea ta să acopere acea nevoie cu resursele existente? Dacă afacerea ta nu poate funcționa acum, cum poate pivota spre businessuri considerate esențiale?

Printre antreprenorii cu care am lucrat în ultima perioadă, am cunoscut oameni care au schimbat fundamental direcția în afacerea lor, alții doar parțial, iar alții deloc. Indiferent în ce categorie te afli, inventariază-ți resursele – poți descoperi soluții care să-ți propulseze businessul.

Exemple în acest sens pot fi câteva dintre pivotările marilor companii care ne arată că o astfel de decizie e posibilă și poate fi chiar chiar profitabilă. Mari producători de haine, de pildă, și-au folosit fabricile în ultimul an pentru a produce măști și echipamente de protecție, iar o mulțime de producători de cosmetice au început să producă și dezinfectanți de mâini.

Antreprenorii de succes au întotdeauna pregătit un plan de rezervă. Ei își stabilesc strategii și moduri de implementare pe care le îmbunătățesc continuu și le adaptează la dinamica pieței în care funcționează, pentru a nu fi luați pe nepregătite. Apoi urmăresc rezultatele, cifrele și iau decizii pe baza acestora. Lucrează structurat, cu indicatori și instrumente care să le asigure claritate. Doar așa pot fi siguri că își vor atinge obiectivele.

Dacă vrei să afli mai multe despre indicatorii afacerii tale și despre cum urmărești bugetul de venituri și cheltuieli intră aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.