Un e-book de 60 de pagini cu pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a estima bugetul afacerii tale.
Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.

Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.
O afacere generează profit când diferența dintre venituri și cheltuieli este pozitivă și cât mai mare. De aceea, focusul antreprenorului trebuie să fie pe creșterea veniturilor și controlul cheltuielilor. Astfel, în P&L – instrumentul profitabilității – pe linia profitabilității nete, rezultatul poate fi mai mult decât satisfăcător.
Ca să ai un proces solid de control, trebuie să cunoști categoriile de cheltuieli implicate în afacerea ta. Unele sunt cheltuieli direct implicate în producția de bunuri sau achiziția de mărfuri. Altele sunt cheltuieli de susținere a întregii activități. Altele sunt cheltuieli care apar cu titlu excepțional, iar altele sunt cheltuieli financiare.
Cele direct implicate în producția și vânzarea bunurilor sunt costurile mărfii vândute – în engleza COGS (Cost of Goods Sold).
COGS – costuri necesare pentru producție și achiziții de marfă
O fabrică de lapte trebuie să cumpere laptele – ca materie primă – de la producătorii locali, să-l transporte, să-l proceseze și apoi să-l ambaleze, înainte de a-l vinde.
Firma poate avea costuri adiționale pentru a produce brânză din materia primă, în cazul nostru din lapte.
Toate cheltuielile direct atribuite producției de lapte, brânză, unt – produse care, ulterior, sunt vândute – vor fi considerate COGS.
În COGS intră materia primă și materialele, costul de achiziție a mărfii, transportul mărfii sau al materiei prime de la furnizori, transportul produselor finite către client, consumabilele, salariile angajaților direct implicați în producție, comisioanele agenților de vânzări, ambalajele și alte cheltuieli repetitive legate de producție sau de vânzare.
COGS sunt costuri variabile, identificabile, direct legate de volumul vânzărilor. Cu cât volumul vânzărilor este mai mare, cu atât COGS totale sunt mai mari.
Însă trebuie să ai în vedere ca aceste costuri, COGS, pe unitatea de produs să fie cât mai mici în raport cu prețul de vânzare. Astfel, profitul final net al firmei va fi mai mare. Evident, trebuie să existe o balanță între cost și calitate.
Așadar, asigură-te că îți cunoști COGS și că le controlezi evoluția în raport cu prețurile.
Există anumite reguli pentru înregistrarea acestor cheltuieli în contabilitate
Autoritățile financiare nu permit firmelor să managerieze acest proces fără supervizare. Astfel, elimină tentația firmelor de a înregistra cheltuielile în perioadele favorabile.
De exemplu, fabrica de lapte ar putea să înregistreze costurile cu materia primă în ianuarie 2021, în loc de decembrie 2020, deși vânzările produselor rezultate din acea materie primă au fost înregistrate în decembrie.
Aceasta ar avea un impact direct asupra profitabilității firmei și în 2020 și în 2021. Firma va raporta rata profitului mai mare și astfel va fi mai atractivă pentru investitori.
Ca să impiedice un astfel de comportament, autoritățile financiare aplică principiul înregistrării COGS în contabilitate în aceeași lună în care se înregistrează venitul.
Conform acestui principiu, dacă firma face vânzări în decembrie 2020 va trebui să înregistreze COGS în aceeași lună.
Într-un material viitor vom detalia celelalte categorii de cheltuieli pentru ca tu să ai control complet asupra rezultatelor afacerii.
Dacă vrei să afli mai multe despre indicatorii afacerii tale și cum urmărești bugetul de venituri și cheltuieli click aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.