Un e-book de 60 de pagini cu pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a estima bugetul afacerii tale.
Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.

Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.
După ce ți-ai setat obiectivul de profitabilitate al businessului tău, este vital să păstrezi focusul pe cheltuieli. Acestea, în relație cu veniturile, reprezintă una dintre premisele profitabilității oricărei afaceri. În articolul precedent, am vorbit despre ce trebuie să știi despre cheltuielile afacerii pe care o conduci.
Am descris cele mai importante elemente ale costului cu produsul vândut, cunoscut sub numele de COGS (Cost of Goods Sold). Poți citi articolul integral aici.
Am menționat COGS ca fiind una dintre categoriile de cheltuieli ale firmei, legate de producție sau de vânzări. Pe lângă acestea, există însă și o altă mare grupă de cheltuieli care susțin activitatea de zi cu zi a firmei. Acestea sunt cheltuielile operaționale sau general-administrative, la care ne referim și cu denumirea de OPEX (în engleză, operational expenses)
E important să înțelegem că aceste cheltuieli există indiferent dacă se vinde o bucată dintr-un produs sau mai multe. Spre deosebire de COGS, cheltuielile operaționale sunt înregistrate în contabilitate, în aceeași perioadă în care resursele respective au fost consumate.
În primul episod despre „Ce trebuie să știi despre cheltuielile afacerii”, am folosit exemplul unei fabrici de lapte. Aceeași fabrică de lapte ar putea cuprinde în categoria cheltuielilor operaționale:
și altele.
La fel ca în cazul COGS-urilor, și aceste cheltuieli trebuie revizuite frecvent.
Procentul din venit reprezentat de cheltuielile general-administrative ar trebui să rămână constant sau chiar să scadă odată cu creșterea veniturilor, pentru a crește profitabilitatea de la o perioadă la alta.
Când vorbim despre cheltuieli operaționale, trebuie să includem și o subgrupă de cheltuieli mai speciale. Când firma investește în utilaje, mașini sau echipamente, valoarea acestora nu este cuprinsă în întregime în luna în care acestea au fost cumpărate. Contabilul va distribui, în baza unor norme stabilite, valoarea lor lunară pe toată durata folosirii lor. Această valoare reprezintă amortizarea sau deprecierea.
Folosim termenul de amortizare, de exemplu, în cazul brevetelor, licențelor sau al mărcilor. Acestea sunt resurse intangibile. În cazul utilajelor, mașinilor sau al altor echipamente tangibile (corporale), folosim termenul de depreciere.
În final, amintim și acele cheltuieli pe care nicio firmă nu le poate evita. Taxele. Pe scurt, acestea sunt calculate proporțional cu profitul pe care îl generează firma înainte de taxare.
În concluzie, ca să optimizezi profitul, va trebui să ai o evidență clară a tuturor cheltuielilor. Să urmărești evoluția lor de la o perioadă la alta și raportul procentual al fiecăreia în veniturile firmei tale.
Mult succes!
Dacă vrei să afli mai multe despre indicatorii afacerii tale și cum urmărești bugetul de venituri și cheltuieli click aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.