Un e-book de 60 de pagini cu pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a estima bugetul afacerii tale.
Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.

Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.
În cele două articole anterioare despre cheltuieli, am vorbit despre cele mai importante categorii, respectiv despre costul cu produsul vândut, cunoscut sub numele de COGS (Cost of Goods Sold) și despre cheltuielile operaționale (OPEX).
Ambele sunt important de controlat pentru creșterea profitabilității.
În acest articol vom prezenta alte două tipuri de cheltuieli, care nu sunt înregistrate în activitatea de bază, operațională a firmei. Ele însă contribuie la rezultatul final al firmei, la profitul net.
Cheltuielile financiare
Acestea sunt cheltuieli care apar, de obicei, atunci când firma se împrumută sau primește finanțare. Pentru împrumutul contractat, firma înregistrează cheltuieli cu dobânzile.
În articolul anterior despre cheltuielile firmei, am folosit exemplul unei fabrici de lapte. Aceasta a solicitat un împrumut bancar pentru achiziția unui nou sistem de procesare a laptelui. Banca a acceptat să o finanțeze, la o rată a dobanzii de x%. În consecință, pe toată durata împrumutului, fabrica are o cheltuială cu dobânda pentru suma pe care o datorează.
În grupa cheltuielilor financiare sunt incluse și cheltuielile care rezultă din expunerea la fluctuațiile de curs valutar. Vorbim despre diferențele de curs valutar în defavoarea firmei. Asta înseamnă că primești facturi în valută. Sau primești facturi a căror valoare este stabilită contractual în valută, dar exprimată pe factură în lei. Cursul valutar fluctuează în detrimentul tău față de momentul inițial.
Contabilul înregistrează cheltuielile financiare, la fel ca pe celelalte cheltuieli, în luna în care apar. Nu atunci când sunt achitate.
În P&L – instrumentul de profitabilitate – cheltuielile financiare sunt reflectate după profitul operațional: Acesta este acel profit pe care firma ta îl obține ca rezultat din activitatea ei de bază. Reprezintă nucleul, esența rezultatului afacerii tale.
Investitorii urmăresc în firma ta profitul operațional. Pe acesta îl obții din ceea ce vinzi, adică din activitatea ta de bază (EBITDA). După cum vezi, de obicei, investitorii nu sunt interesați de cheltuielile financiare. Acestea sunt percepute ca fiind suplimentare și nu afectează rezultatul operațional al afacerii tale. De aceea aceste cheltuieli, la fel ca veniturile financiare, se evidențiază separat în P&L.
Cheltuielile excepționale
Similar cheltuielilor financiare, cheltuielile excepționale sunt diferite, separate de activitățile curente ale firmei. Se numesc excepționale pentru că sunt generate de situații care au o frecvență redusă și/sau se datorează unor situații neobișnuite. Le putem găsi și sub denumirea de cheltuieli extraordinare.
Exemple de astfel de cheltuieli sunt pierderile de stocuri din cauza calamităților, pierderi din debitori insolvabili, donații sub forma de active circulante (bunuri, mărfuri ale firmei).
Firma nu înregistrează astfel de cheltuieli în fiecare lună, însă, atunci când apar, acestea pot avea un impact semnificativ atât asupra profitului cât și asupra cashului.
Ele pot conduce chiar la pierdere. De exemplu, un incendiu care distruge o parte din facilitățile de producție poate genera pierderi, întrucât firma va trebuie să repare avariile produse clădirii și, probabil, să cumpere sau să închirieze alte echipamente.
Pierderea astfel suferită poate afecta cashul din activitatea operațională.
Investitorii pot revizui astfel de cheltuieli pentru a defini posibile probleme sau slăbiciuni ale proceselor sau procedurilor operaționale, logistice și de siguranță pe care managementul firmei nu le-a rezolvat la timp.
După aceste ultime categorii de cheltuieli, respectiv cele financiare și cele excepționale, firma obține un profit brut, care va fi impozitat, iar la final rămâne cu profitul net. Acesta va fi cu atât mai mare cu cât și-a controlat cu mai multă grijă toate cheltuielile.
Dacă vrei să afli mai multe despre indicatorii afacerii tale și cum urmărești bugetul de venituri și cheltuieli click aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.