Ce trebuie să știi despre veniturile afacerii tale?

veniturile afacerii

Veniturile afacerii sunt unul dintre dintre cele mai importante rezultate pe care le urmărim ca antreprenori.

Veniturile reprezintă valoarea vânzărilor și le regăsim pe prima linie din P&L (Profit and Loss Statement). Acest instrument de management îți arată, în final, dacă firma ta are profit.

Din venituri se scad cheltuielile firmei, pentru a determina dacă firma este profitabilă sau nu.

Antreprenorii se referă la venituri atunci când vorbesc despre dimensiunea afacerii lor. Ele le arată cum a performat firma în comparație cu perioadele anterioare.

A crescut sau a scăzut afacerea?

Cum a evoluat față de celelalte firme din industrie?

Cât de probabil este ca această evoluție crescătoare sau descrescătoare să continue în viitor?

Acestea sunt câteva dintre întrebările critice pe care trebuie să ți le pui.

Dacă ești în căutare de investitori, și ei îți vor pune aceste întrebări înainte să investească în acțiunile firmei tale.

Ai o brutărie – vinzi pâine

De obicei, principalul tip de venit pentru o firmă sunt vânzările zilnice, din activitatea ei de bază. Acestea mai sunt cunoscute ca cifra de afaceri.  Aceasta este rezultatul veniturilor, din care se scad discounturile acordate, rabaturile și retururile.

Clienții cumpără bunurile pe care firma ta le vinde. Ai o brutărie- vinzi pâine. Ai o firmă de lactate – vinzi lapte, brânză, unt etc. Ai o firmă de contabilitate – vinzi servicii contabile.

Să luăm un exemplu concret. O brutărie. Produci pâine și produse de patiserie și apoi le vinzi prin rețeaua proprie de magazine sau prin alte rețele. Când vinzi pâine și produse de patiserie înregistreazi zilnic venituri, da? Ce înseamnă ele? Valoarea în lei a cantității vândute: prețul de vânzare ori cantitatea vândută.

Clienții tăi, fie că sunt cei care intră în magazinele tale, fie ca sunt alte rețele de magazine, trebuie să-ți plătească produsele pe care le-ai livrat.

Acesta este businessul principal, activitatea de bază a firmei tale.

Ca antreprenor nu trebuie să știi să faci contabilitatea firmei tale, dar ai nevoie să cunoști câteva noțiuni de bază ca să-ți structurezi informațiile, pentru a lua decizii.

De exemplu, este bine să știi că valoarea vânzărilor din activitatea de bază a firmei tale, fie că vinzi produse sau servicii, va fi înregistrată în contabilitate ca venituri din exploatare.

În veniturile din exploatare intră deci cifra de afaceri (valoarea vânzărilor de produse sau servicii, din care se scad discounturile și rabaturile). Însă, dacă ești o firmă de producție, în veniturile tale mai intră și soldul variației de produse finite și a productiei în curs. Ce înseamnă asta? Atunci când stocurile încă nu sunt vândute sau produsele sunt în curs de producție, sunt considerate o sursă de venit, deși nu generează încasări imediate. Ele sunt calculate și înregistrate la valoarea costurilor de producție ale variației stocului de produse, la finalul lunii.

Vinzi camionul vechi ai alt venit

În același timp, firma poate avea și alte surse de venit.

Firmele fac bani și în afara operațiilor lor principale, a activității de bază.

Pot câștiga bani din închirierea de proprietăți. Sau din vânzarea de bunuri pe care nu le vând de obicei, în mod obișnuit. Și acestea sunt tot veniturile afacerii tale.

De exemplu, dacă deții brutăria din exemplul de mai sus și decizi să vinzi una dintre mașinile vechi de transport, această vânzare va fi un venit excepțional și reprezintă pentru firma ta alte venituri, pentru ca această activitate nu face parte din activitatea de bază a firmei.  Același lucru se întâmplă dacă vinzi un cuptor vechi.

Tot în categoria alte venituri intră și veniturile financiare. Un exemplu ar fi diferențele favorabile de curs valutar.

Brutăria ta crește când vinzi mai multă pâine

Totalul veniturilor din firma ta va fi suma celor două: venituri din activitatea de bază + alte venituri.

Separarea între veniturile principale, pe care le obții din activitatea de bază, adică din vânzarea pâinii și produselor de patiserie, și celelalte surse de venituri este necesară. De ce?

Focusul tău este să crești cât mai mult veniturile afacerii din activitatea ei de bază. Pentru asta trebuie să le urmărești separat. Cât este venitul de bază la sfârșitul anului 2020 față de 2019?

De ce ai vrea să înregistrezi veniturile mai devreme?

Există un set de reguli de înregistrare a veniturilor tale. Ele nu trebuie înregistrate nici mai devreme nici mai târziu decât s-au întâmplat în realitate. Cel mai frecvent, veniturile se înregistrează la momentul vânzării/livrării.

Poate te întrebi: de ce ar vrea o firmă să înregistreze veniturile mai devreme? Sau mai târziu? Nu e același lucru? Până la urmă sunt bani care intră în contul firmei. Ce diferență este dacă înregistrez venitul în decembrie 2020 sau în ianuarie 2021? Ei bine, este o diferență mare.

Dacă înregistrezi veniturile în decembrie 2020 asta va face să crească veniturile pentru anul respectiv, 2020. Făcând asta, automat îmbunătățești rezultatele din 2020, comparativ cu 2019. Afacerea poate părea mult mai bună.

Am întâlnit situații în care managementul firmei (nu antreprenorul) a fost tentat să înregistreze veniturile afacerii mai devreme. În special când este direct remunerat în raport cu rezultatele firmei la sfârșitul anului.

Venitul este diferit de cash-ul din bancă

Poate te-ai intrebat de ce banii efectivi (numerarul) pe care firma ta îi are la sfârșitul unei perioade, să spunem la sfârșitul anului, nu sunt aceiași cu venitul pe care îl vezi în situațiile contabile. Am întâlnit frecvent această întrebare pe care antreprenorii și-o adresează.

Sunt mai mulți factori.

De obicei, firma ta recunoaște si înregistrează venitul în contabilitate atunci când livrează produsele sau serviciile (și emite factura), indiferent de momentul în care încasează acea factură de la client.

În funcție de înțelegerea contractuală cu clientul, între aceste momente (livrare și încasare) poate exista un interval de timp. Rezultă deci că poate exista un decalaj de timp între venitul înregistrat și cash-ul existent în bancă sau casă.

Înainte, la sau după livrare

Încasarea poate să se întâmple înainte de vânzarea/livrarea efectivă, la livrare sau după livrare.

Dacă încasarea se întâmplă la livrare nu există diferență între venituri și cash dată de decalajul de timp. Poate exista diferența dată de TVA, pentru că veniturile se înregistrează în contabilitate fără TVA, pe când încasarea efectivă cu TVA. Vei înregistra venituri în luna respectivă și vei încasa tot atunci.

Dacă încasarea se întâmplă înainte de livrare, adică înainte să livrezi efectiv produsul, vei avea venituri în avans.

Daca încasarea se întâmplă după livrare, conform unui termen stabilit, venitul va fi înregistrat la livrare, iar banii efectivi atunci când se încasează….speri că vor fi încasați în contul tău la termenul din contract.

Cele două elemente, TVA și termenul de încasare, deși nu sunt singurii, sunt principalii factori care dau diferența dintre P&L și Cash Flow, cele două instrumente de management financiar al firmei tale. Poți avea o cifră mare de afaceri și să ajungi în indisponibilitate de plată dacă clienții tăi nu plătesc la timp ca să achiți, la rândul tău, facturile către furnizori.

Cifra de afaceri – reper fiscal

Cifra de afaceri reprezintă un reper pentru înregistrarea unei firme ca fiind plătitoare de TVA. În prezent plafonul peste care firma devine plătitoare de TVA este 300.000 lei.

În funcție de valoarea cifrei de afaceri, plătești impozit pe profit sau pe venit. Dacă cifra ta de afaceri este sub 1.000.000 euro vei plăti impozit pe venit. Dacă depășești aceasta cifră vei plăti impozit pe profit, rezultat ca diferență dintre veniturile și cheltuielile din afacerea ta.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum urmărești veniturile afacerii tale, dar și cheltuielile prin instrumentul care se numește buget, click aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.