Doar tu poți “prezice” viitorul afacerii tale

crestere a veniturilor

2021 va fi un an al exigențelor, al provocărilor, dar și al oportunităților. Mai mult ca oricând, după șocul din 2020, viitorul afacerii depinde de tine. Ca să se stabilizeze și să crească, afacerea ta va avea nevoie de o mână sigură, de o minte limpede și de o structură clară. Ești pregătit?

Focusul, în acest an, trebuie să fie pe optimizare, pe asimilarea unor noi moduri de decizie și de acțiune, mult mai eficiente, pe stabilirea procedurilor de lucru, pe externalizarea activităților secundare și automatizarea proceselor. Efectele te vor uimi.

Ca să fii sigur că toate acestea se vor întâmpla: planifică, controlează, motivează, coordonează, organizează. Acestea sunt funcțiile unui bun management, pe care te vei putea baza, dacă le pui în practică.

De aceea, în acest e-mail, îți dau câteva bune practici ale planificării și, mai concret, ale prognozei pe care trebuie să o incluzi în bugetul afacerii tale.

Identifică motoarele de creștere în afacerea ta. Este important să înțelegi factorii-cheie care asigură succesul în afacerea ta. Care este situația în prezent? Ce merge bine? Grupează-ți produsele sau serviciile pe categorii. Care vând cel mai bine? Pe baza istoricului din 2020, dar și a nevoilor actuale ale clienților tăi, estimează volumul de vânzări și cheltuielile pentru 2021, lunar, pe fiecare produs în parte. De-a lungul anului va trebui să urmărești rezultatele estimate, să le compari cu cele realizate și să observi eventualele diferențe. Doar măsurând și comparând, vei putea face reglaje fine, în timp real, și doar așa vei putea crește.

Stabilește cât de des îți updatezi estimările. 2020 a fost un an al imprevizibilului. Unele companii și-au recalculat indicatorii chiar de câteva ori pe lună, din nevoia de a fi conectate la realitate și de a reacționa rapid la schimbare. Cred că e suficient să faci asta o dată pe lună. Vei observa diferențele dintre ceea ce ai estimat și ce ai realizat și vei face ajustările necesare.

Colectează și analizează periodic datele tale de vânzări și de profitabilitate. Ele sunt indiciile pe care le vei folosi pentru a “prezice” viitorul afacerii tale. Asumpțiile de tipul mă aștept la o creștere a veniturilor de 20%, fără să intri în detalii, te-ar putea costa scump. Înainte de 2020, într-o economie în creștere, relaxată, un astfel de mod de lucru era acceptabil. După 2020 însă, a devenit vital să urmărești toate datele, de la bază. Pune sub lupă comportamentul fiecărui produs sau serviciu, pentru a seta un astfel de obiectiv. Te poți aștepta la o creștere a veniturilor de 20%, dacă îți bazezi predicțiile pe ceea ce știi și pe ceea ce observi în firma ta. Fii atent la detalii.

Stabilește-ți indicatorii de performanță pe care să-i măsori și să-i urmărești. Dacă vrei ca venitul tău să crească, de exemplu, definește numărul optim de clienți noi pe care trebuie să-i contactezi pe lună sau valoarea medie a tranzacției, ca indicatori pe care să-i monitorizezi (KPI). Alege indicatorii relevanți pentru business-ul tău. Aceștia te vor propulsa spre rezultatele financiare pe care le aștepți.

Optimizează-ți procesele financiar-contabile, care să genereze flexibilitate și libertate de mișcare. Concentrează-te pe automatizare și digitalizare. Chiar dacă ai externalizat serviciile contabile, asigură-te că poți accesa datele electronic.

Comunică rezultatele financiare echipei. Fii transparent cu oamenii tăi cheie. Trageți concluziile anului 2020 împreună și tot împreună stabiliți strategia pentru 2021. O viziune comună va coagula echipa. Atâta timp cât ești pregătit să împărtășești rezultatele reale, să argumentezi și să explici luarea unor decizii, poți fi sigur că toți cei din echipă îți vor sta alături.

Dacă vrei să afli mai multe despre viitorul afacerii tale și cum urmărești bugetul de venituri și cheltuieli click aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.