Eșecul nu e o înfrângere

esecul

În business e la fel ca în viață. Înveți din greșelile tale, înveți din eșecul altora sau poate ai șansa să găsești mentori excepționali. La fel a fost și în cazul meu.

Unul dintre mentorii mei a fost acționarul britanic al unei companii pe care am condus-o mai mult de 15 ani.

Evident că am învățat de la el o mulțime de lucruri, dar e ceva ce mi-a spus la un moment dat și a rămas pentru mine un reper în felul în care privesc eșecul. If you don’t fall over occasionally you are not running fast enough. („Dacă nu cazi din când în când, înseamnă că nu te miști destul de repede.”)  

Poate părea un clișeu, dar este cât se poate de adevărat: eșecul este o oportunitate de a învăța. Adevăratul eșec este să nu înveți nimic din insucces.

Putem da greș din multe motive. În cazul meu, eșecul a venit pentru că afacerea pe care o conduceam avea în „portofoliu” UN SINGUR client. O corporație mare, dar totuși singurul client.

E un risc enorm, pentru orice afacere, pe care am învățat să nu mi-l mai asum. Oricât de mare ar fi clientul pe care îl servești, ai grijă să nu pui „toate ouăle într-un singur coș.”

Cu alte cuvinte, diversifică portofoliul.

Mai târziu am învățat că un portofoliu, cu cât e mai diversificat, cu atât are nevoie de mai multe instrumente de management, puternice și riguroase, cu ajutorul cărora să iei decizii calculate.

Unul dintre aceste instrumente este chiar bugetul de venituri și cheltuieli.

Când vei ajunge să-l stăpânești și să-i cunoști „superputerile”, vei crește portofoliul de clienți și vei controla eficient toate resursele. Dar mai ales vei reuși să stai departe de eșec prin decizii fine legate de detaliile pe care bugetul afacerii tale le oglindește.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum urmărești veniturile afacerii tale, dar și cheltuielile, prin instrumentul care se numește buget, click aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.