Un e-book de 60 de pagini cu pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a estima bugetul afacerii tale.
Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.

Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.
La începutul unei afaceri, există multe provocări pe care tu – ca antreprenor – trebuie să le depășești. Cred că una dintre cele mai sănătoase modalități de a depăși aceste dificultăți este să te pregătești înainte de a porni afacerea.
Sigur, asta nu înseamnă, și nici nu e indicat, că faza de pregătire trebuie prelungită la nesfârșit. Nu e o etapă în care să rămâi blocat, fără să mai începi vreodată. De asemenea, nu înseamnă că, dacă ai început afacerea, nu poți să reiei această fază. Te oprești și evaluezi dacă ceea ce faci este ceea ce ți-ai propus să faci.
„Există o diferență între a te avânta din toată inima, cu ochii închiși, și a face același lucru, dar cu ochii larg deschiși. Am avut pasiune și energie, dar mi-au lipsit concentrarea și direcția. Era nevoie să-mi amintesc ce anume îmi inspirase pasiunea.” – Simon Sinek
Pentru concentrare și direcție, evident, recomandarea este să planifici, inclusiv să analizezi cifrele afacerii în diferite scenarii. Înainte să începi să investești timp și bani.
Iar ca să eviți blocajele ulterioare și să te asiguri că vei avea clienți, că businessul tău se va dezvolta, ca să faci lucrurile într-un mod fundamental diferit, prin care să atragi acești clienti, înainte de toate, clarifică DE CE faci ceea ce faci.
Din punctul meu de vedere, acest DE CE este mai mult decât un scop general al afacerii, este o misiune – misiunea ta. Și la începutul unei afaceri, e esențial să-ți pui câteva întrebări.
Ce le oferi clienților odată cu produsul tău? De ce își vor dori ei mai mult, de ce vor căuta produsele tale, de ce vor crede cu tărie în ele și le vor recomanda? De ce vor deveni fanii tăi?
Un principiu de business cunoscut spune că 20% dintre clienții unei firme generează 80% din venituri. Ei sunt clienții tăi loiali, devotați, care vor să cumpere de la tine. Pentru ei, tipul acela de produs, pe care îl doresc, va fi produsul cu care se vor identifica. Este important să știi asta. Prin acțiunile tale, îi convingi să rămână. Să continue să cumpere. Acești clienți îți vor consuma produsele constant și permanent, dacă știi cum să-i tratezi. Despre cum crești valoarea produselor, ca să le oferi mai mult clienților tăi, găsești detalii într-un articol precedent.
În cartea Începe cu DE CE a lui Simon Sinek, acesta afirmă că oamenii cumpără ceea ce faci tu când înțeleg DE CE faci acel produs sau serviciu.
„Foarte puțini oameni sau companii pot spune clar DE CE fac CE fac. Și când spun DE CE nu mă refer la a face bani – acesta este doar rezultatul. Prin DE CE mă refer la scopul pe care îl ai, la cauza în care crezi sau la convingerea pe baza căreia acționezi. DE CE te dai jos din pat dimineața? Și DE CE ar trebui să îi pese cuiva de asta?… Produsele care au răspuns clar la întrebarea DE CE le oferă oamenilor o modalitate de a spune lumii din afară cine sunt și în ce cred. Nu uita, oamenii cumpără CE faci tu doar când înțeleg DE CE faci ceea ce faci…
Să știi răspunsul la întrebarea DE CE, mai ales la începutul unei afaceri, nu numai că reprezintă singura modalitate de a avea succes, ci și singura cale de a reuși pe termen lung. Dacă nu știi DE CE, va fi mult mai difícil să te dezvolți. Să atragi adepți loiali, pe care să îi inspiri – cei care te-au ajutat în primul rând să ai succes.
Mesajul acestei cărți mă face să mă gândesc la valoarea pe care o adaugăm produselor sau serviciilor noastre. Este valoarea care atrage clienții. Care le oferă acel ceva în plus.
„Imaginează-ți cum ar fi dacă toate organizațiile ar începe cu DE CE? Deciziile ar fi mult mai simple. Loialitatea clienților ar fi mult mai mare. Încrederea ar fi la ordinea zilei. …Indiferent de mărimea organizației, indiferent de domeniu, de produs sau de serviciu, dacă ne asumăm cu toții responsabilitatea de a începe cu DE CE și de a-i inspira și pe alții să facă la fel, atunci împreună putem să schimbăm lumea și o vom face.” – Simon Sinek
Dacă vrei să înțelegi cum să lucrezi cu indicatorii financiari la începutul unei afaceri, intră aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.