Învățare financiară și comunicare în echipă

Dacă vrei ca afacerea ta să se dezvolte, atât tu – ca antreprenor – cât și cei din echipa ta va trebui să parcurgeți un proces de comunicare a rezultatelor afacerii și învățare financiară permanentă.

În felul acesta, fiecare membru al echipei înțelege impactul pe care acțiunile lui îl au asupra acestor rezultate.

Există câteva tehnici prin care o firmă ajunge să includă în cultura sa organizațională inteligența financiară a echipei. Am selectat 3 dintre aceste tehnici, pe care cred că le vei putea aplica rapid și fără mari eforturi în afacerea ta.

1) Întâlnirea săptămânală a „cifrelor”

Indiferent de dimensiunea echipei tale, este important să împărtășești cu membrii ei cifrele-cheie ale afacerii.

Stabiliți împreună care sunt cele mai de impact 2-3 metrice ale performanței în afacerea ta. Urmăriți-le săptămânal și discutați-le în această întâlnire. Numărul de bucăți vândute, numărul de ore de servicii furnizate sau orice alt indicator relevant pentru afacerea ta. Definiți-le și observați evoluția lor săptămânală.

Discutați de ce sunt importante, care este impactul lor asupra situațiilor financiare generale ale firmei. Este parte a procesului de învățare financiară.

Explică fiecărui membru al echipei cum contribuie la realizarea metricelor și asigură-te că participă activ și creativ la găsirea soluțiilor de creștere.

Dacă tu – ca lider – ești preocupat permanent de cifrele afacerii tale și îi implici și pe ceilalți și ei vor începe să fie preocupați.

Este un proces firesc de implicare, când oamenii înțeleg că ești transparent și că îi implici în procesul de analiză și decizie. Vor începe să caute soluții pentru îmbunătățirea indicatorilor. Vor începe să facă ei înșiși estimări pentru perioadele următoare. Iar acest mod de lucru îi va implica și mai mult, crescând miza și pentru ei. Până la urmă, este și credibilitatea lor în joc atunci când fac asumpții despre indicatorii-cheie.

2) Vizualizarea

Folosește suporturi vizuale care să prezinte rezultatele comparative între luna, trimestrul sau anul anterior și cele curente. Dacă sunt vizibile sunt greu de ignorat.

Unele firme au conceput un mod mai clar de a exprima contribuția fiecărui membru din echipă, pe care o numesc „harta banilor”.

Harta prezintă, sub formă grafică, cum se produc și se cheltuiesc banii firmei la nivelul departamentelor. Harta urmărește întregul proces al afacerii, arătând venitul, cheltuiala și profitul fiecărui departament.

O astfel de reprezentare vizuală poate fi un instrument eficient de conștientizare și învățare. Fiecare membru al echipei va ințelege locul și rolul lui în întreg

De asemenea, dacă afacerea are mai multe puncte de vânzare, se poate face același exercițiu vizual la nivelul fiecărui punct. Astfel, se pot compara rezultatele.

3) Sesiuni de training financiar aplicat

Organizează frecvent sesiuni de training în care să le prezinți celor din echipă noțiuni financiare de bază, însă într-un mod relaxat, aplicat pe rolul fiecăruia. 

Cei din echipa ta nu au nevoie să știe contabilitate, cum nici tu nu ai, dar este important să înțeleagă legătura dintre contribuția lor și rezultatele financiare. În esență, fiecare contribuie la realizarea profitului și este important să înțeleagă cum.

Tu vei contribui – prin filozofia ta – la construirea acestei culturi în care toți sunt implicați în afacerea ta. Crede-mă, nu e puțin lucru să obții implicarea celor din echipă. Tu ești cel care imprimă modul de comunicare și de operare în business-ul tău.

Dacă reușești să dezvolți o cultură a comunicării deschise, a încrederii și respectului pentru contribuția celuilalt, vei fi susținut de echipa ta. Iar oportunitățile de dezvoltare ți se vor deschide.

După cum probabil ai observat, un element comun al acestor abordări este să-ți implici echipa în procesul de învățare financiară. Ei vor asimila mai mult prin punerea în aplicare a ceea ce sunt învățați să facă.

După ce le oferi baza, implică-i în calculele specifice jobului lor. Discutați implicațiile și semnificația cifrelor. În felul acesta, este foarte probabil să participe cu idei despre cum să îmbunătățești indicatori precum marja brută, profitul, lichiditatea etc.

Dacă vrei să afli mai multe despre indicatorii afacerii tale și cum urmărești Bugetul de venituri și cheltuieli, click aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.