Leadership inteligent făcut cu compasiune

leadership inteligent facut cu compasiune

Leadershipul este un proces de influență socială, menit să maximizeze eforturile echipei pentru îndeplinirea unui scop”.  Leadership-ul inteligent presupune influența celorlalți cu compasiune, nu cu autoritate.

Lumea traversează o criză de proporții.  Esența umană îndeamnă, poate mai mult ca oricând, la compasiune.

E o criză care afectează deopotrivă oameni și afaceri. Liderii firmelor, antreprenori și manageri, au nevoie să combine inteligența în afaceri cu compasiunea pentru oamenii lor.

Prima dată când am auzit despre compassionate leadership, cu mulți ani în urmă, a fost într-o sesiune de coaching. Era concluzia pe care am tras-o din discuția cu acel coach despre propriul stil de leadership. Asta m-a făcut să gândesc retrospectiv, concret, la acțiunile și mindsetul meu. Cum am combinat eficiența cu compasiunea.

Fii Om înainte de a fi lider

Un proverb românesc spune așa: “A fi mare nu-i mirare. A fi om e lucru mare”.

Cred că se aplică perfect și în business. De câte ori ai auzit spunându-se despre un șef ca “întâi de toate ar trebui să fie om”.

Liderul, antreprenor sau manager, trebuie inainte de toate sa fie Om. Să îl preocupe real, pozitiv și manifest cei din echipa sa.  Asta înseamnă, din punctul meu de vedere, compasiunea în business.

Pe scurt, îți pasă de oamenii tăi.

Ești atent la ei, le observi schimbările de stare, de energie și de prezență în fiecare zi. Îi iei în serios. Le dai credit. Vezi unde se poticnesc. Nu le dai soluția, ci îi ajuți să vadă unde au greșit și să-și găsească rezolvarea. Ca ei să fie eficienți, au nevoie de această bază de pornire, dar și de abilități. Ești atent și la aceste nevoi și le asiguri training intern sau extern.

Ca să fii atent la ei trebuie să fii tu prezent și empatic.

Asta va crea conexiunea cu ei.  Va crește nivelul de încredere și loialitate. Va îmbunătăți interacțiunile.

Studiile arată că un astfel de lider este perceput mai puternic. Și mai competent.

Doar compasiunea însa nu este suficientă. Ea trebuie combinată cu un leadership inteligent.

Ce îi motivează pe oamenii tăi?

Cum îi determini să livreze?

Cum le dai feedback?

Știu că nu sunt lucruri ușor de făcut. Însă se pot învăța.

Leadership inteligent făcut cu compasiune înseamnă să dobândești o abilitate, aceea de a face lucruri dificile într-o manieră umană.

Joanne K Rowling spunea “Dacă vrei să cunoști un om cu adevărat, observă cum îi tratează pe cei inferiori”.

Un lider inteligent își tratează angajații ca pe parteneri, discută ca de la adult la adult,  oferă feedback ferm și, în același timp, ia decizii dificile ca să ajungă la rezultatele pe care și le planifică în afacerea lui.

Am întâlnit antreprenori cărora le pasă de oameni însă nu oferă feedback.

Dacă eviți permanent să dai feedback, oamenii nu știu unde greșesc.

Cum te aștepți să aibă rezultatele pe care tu le planifici dacă 1). nu împărtășești obiectivele tale și 2). nu le dai feedback?  

Am întâlnit și antreprenori care sunt eficienți, concentrați pe obiectivele lor, dar nu le pasă de oameni. Pe termen lung, ca să dezvolte încrederea și o productivitate mai mare, va trebui să acorde atenție compasiunii.

Eu nu am întâlnit personal, dar am auzit că există și antreprenori care nu sunt nici eficienți și nici nu le pasă de oamenii lor.

Liderii cu cele mai bune rezultate pe care îi cunosc combină cele două: inteligența/eficiența cu compasiunea/omenia.  Reușesc să mențină o balanță optimă între grija pentru oamenii lor și dezvoltarea firmei în mod eficient și productiv.

Cum ajungi un lider inteligent și cu compasiune în același timp?

Îți propun câteva exerciții pe care să le faci pentru a deprinde această abilitate.

  1. Exersează auto-suportul

De multe ori ești critic la adresa ta pentru că lucrurile nu au ieșit perfect.

Vânzările de luna aceasta sunt sub așteptări.

Ce îți spui? Ce cuvinte folosești când ești autocritic?

Sunt aceleași cuvinte care se repetă în fiecare situație? Îți spui ceva de genul: “nu ești suficient de bun”, “nu ești capabil?”.

Încearcă să reduci această voce interioară, a criticului intern. Spune-ți ceva de genul

“Știu că ești preocupat/îngrijorat și te simți nesigur, însă criticându-te nu faci decât să amplifici suferința pe care o simți. “

Încearcă să reformulezi, imaginându-ți ce ți-ar spune un bun prieten.

Poate fi ceva de genul: “Știu că nu ai reușit să vinzi așa cum te așteptai și asta te face să te simți dezamăgit, trist. Sunt lucruri și acțiuni pe care le poți controla în această situație și acțiuni care țin de situația din economie, nu de tine. Concentrează-te pe ceea ce poți controla și îmbunătăți. Care sunt acele acțiuni?”

  • Gândește-te cum poți ajuta

Faci bine ca lider făcându-le și celorlalți bine.

Înainte să discuți cu cei din echipa ta despre o situație concretă de business întreabă-te: “Cum aș putea fi de ajutor acestei persoane în cel mai bun mod?”

Pune-te in pantofii ei. De ce are nevoie ca să devină din ce în ce mai autonomă în realizarea jobului ei?

  • Fii onest

Nu numai că ești empatic și ajuți, dar fă-o sincer.

Oferă o ghidare de care oamenii tăi chiar au nevoie. Oferă un feedback sincer atunci când cineva din echipa ta nu performează.

Dacă cineva din echipa ta depășește frecvent bugetul îi spui ferm care este problema.

Începi cu aprecieri și apoi spui: “Aș vrea să vorbim despre faptul că în departamentul tău bugetul este depășit lunar. De ce crezi că se întâmplă acest lucru?”

Dacă ascunzi preocuparea ta, doar ca să fii bun, oamenii tăi nu vor înțelege ce așteptări ai.

Evitarea criticii ferme nu e un semn de bunătate. Leadership înseamnă claritate. Să exprimi direct, transparent ceea ce dorești, ținând cont de cel căruia te adresezi.

Să faci astfel încât potențialul lui de dezvoltare să fie pus la maxim în slujba rezolvării situațiilor de business apărute.

Asta este reponsabilitatea antreprenorului: să ofere ghidare chiar dacă exprimă o critică.

  • Ieși zilnic din zona ta de confort

Ca să-ți îmbunătătești abilitatea de a fi un lider inteligent care conduce cu compasiune, exersează cel puțin o interacțiune directă și asertivă pe zi cu un membru al echipei tale. Te va ajuta să ieși din zona de confort.

În aceste vremuri dificile, un mindset de lider care conduce cu compasiune este – cred – cel mai eficient și mai uman mod de a fi alături de echipa ta. Asta va face ca și ei să fie alături de tine. Este modul prin care îți vei conserva cea mai importantă resursă pe care firma ta o are: oamenii.