Un e-book de 60 de pagini cu pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a estima bugetul afacerii tale.
Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.

Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.
Am adaptat puțin afirmatia lui Robert Kiyosaki „It does not take money to make money” pentru că eu cred că este nevoie și de bani ca să faci bani. Dar nu despre asta vreau să vorbesc în acest material, ci despre inteligența financiară.
Dacă vrei ca afacerea ta să se dezvolte, atât tu – ca antreprenor – cât și cei din echipa ta va trebui să parcurgeți un proces de învățare financiară și de comunicare permanentă a rezultatele afacerii.
În felul acesta, fiecare membru al echipei întelege impactul pe care acțiunile lui îl are asupra acestor rezultate.
Am citit recent un articol despre inteligența financiară a unei firme. Articolul descria câteva tehnici prin care o firmă ajunge să dezvolte o cultură organizațională bazată și pe inteligența financiară.
Iată 3 dintre aceste tehnici:
1. Întâlnirea săptămânală a „cifrelor”
Indiferent cât de mare sau de mică este echipa ta, este important să împărtășești cu membrii ei cifrele cheie ale afacerii.
Stabiliți împreună care sunt cele mai de impact 2-3 metrice ale performanței în afacerea ta, urmăriți-le săptămânal și discutați-le în această întâlnire. Numărul de bucăți văndute, numărul de ore de servicii furnizate, orice alt indicator relevant pentru afacerea ta– definiți-le și observați evoluția lor săptămânală.
Discutați de ce sunt importante, care este impactul lor asupra situațiilor financiare generale ale firmei.
Explică fiecarui membru al echipei cum contribuie la realizarea lor și asigură-te că participă activ și creativ la găsirea soluțiilor de creștere.
Dacă tu – ca leader – esți preocupat permanent de cifrele afacerii tale și ii implici și pe ceilalți și ei vor începe să fie preocupați.
Este un proces firesc de implicare, atunci când oamenii înțeleg că ești transparent și că ii implici în procesul de analiză și decizie. Vor începe să caute soluții pentru îmbunătățirea indicatorilor. Vor începe să facă ei înșiși estimări pentru perioadele următoare. Iar acest mod de lucru îi va implica și mai mult, crescând miza și pentru ei. Până la urmă, este și credibilitatea lor în joc atunci când fac asumpții despre indicatorii cheie.
Am experimentat și eu asta, într-o firmă în care, de fiecare dată când lansam un nou produs, fiecare membru cheie al echipei, indiferent de departament, făcea estimări cu privire la vânzări. Nu era chiar un pariu, însă nivelul de implicare al echipei era foarte mare și toți urmăreau atent rezultatele.
2. Vizualizarea
Folosește suporturi vizuale care să prezinte rezultatele comparative între luna, trimestrul sau anul anterior și cele curente. Dacă sunt vizibile sunt greu de ignorat.
Una dintre firmele prezentate în articol a gândit un mod mai clar de a exprima contribuția fiecăruia – „Harta Banilor”.
Harta reprezenta, sub formă grafică, modul în care se produc și se cheltuiesc banii firmei la nivelul departamentelor. Harta urmărea întregul proces al afacerii, arătând venitul, cheltuiala și profitul fiecărui departament.
O astfel de reprezentare vizuală poate fi un instrument eficient de conștientizare și învățare. Fiecare membru al echipei va ințelege locul și rolul lui în întreg.
De asemenea, dacă afacerea are mai multe puncte de vânzare, se poate face același exercițiu vizual la nivelul fiecărui punct, astfel încât toți pot observa cât de aproape sau de departe sunt rezultatele lor de celelalte.
3. Sesiuni de training financiar aplicat pentru echipa ta
Fie că le susții tu sau ceri ajutorul unui specialist, organizează frecvent sesiuni de training în care să le prezinți notiuni financiare de bază, însă într-un mod relaxat, fun, aplicat pe rolul fiecăruia.
Nu au nevoie să știe contabilitate, cum nici tu nu ai, dar este important să înțeleagă legătura dintre contribuția lor și rezultatele financiare. În esență, fiecare contribuie la realizarea profitul și este important să înțeleagă cum.
Tu vei contribui – prin filozofia ta – la construirea acestei culturi în care toți sunt implicați în afacerea ta. Crede-mă, nu e puțin lucru să obtii implicarea celor din echipa ta. Tu ești cel care imprimi modul de comunicare și de operare în business-ul tău.
Dacă reușești să dezvolți o cultură a comunicării deschise, a încrederii și respectului pentru contribuția celuilalt, vei fi susținut de echipa ta, iar oportunitățile de dezvoltare ți se vor deschide.
După cum probabil ai observat, un element comun al acestor abordări este să-ți implici echipa în procesul de învățare financiară. Ei vor asimila mult mai multe prin punerea în aplicare a ceea ce sunt învățați să facă.
După ce le oferi baza, implică-i în calculele aferente jobului lor, discutați implicațiile și semnificația cifrelor. În felul acesta, este foarte probabil să participe cu idei despre cum să îmbunătățești indicatori precum marja brută, profitul, lichiditatea, etc.
Informațiile financiare arată starea de sănătate a afacerii, care sunt punctele ei tari, cele slabe, care sunt oportunitățile și care sunt amenințările. Faptul că aceste informații sunt ținute exclusiv în biroul contabilei sau al responsabilului financiar sau în laptopul tău, fără să fie cunoscute și întelese de membrii cheie ai echipei, este atât în detrimentul lor cât și al afacerii.
Afacerea ta depinde de gradul de implicare, de entuziasmul și de cooperarea membrilor echipei. Inteligența financiară a echipei tale va crește implicarea membrilor și va contribui la dezvoltarea afacerii tale.