Un e-book de 60 de pagini cu pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a estima bugetul afacerii tale.
Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.

Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.
Toți căutăm rețeta perfectă, modelul ideal pentru o afacere de succes, care să ne aducă venituri considerabile și un profit spectaculos. În articolul de astăzi îți propun să facem zoom in pe veniturile afacerii și, mai exact, pe modelul de venit. E important să știi care este modelul potrivit afacerii tale. E o alegere strategică, conștientă.
Dar, înainte să ating alte zone de interes ale acestui subiect, ar trebui să lămurim ce este un model de venit.
Gândește-te că o firmă poate avea una sau mai multe surse de venituri. Să zicem că vinde calculatoare. În plus, asigură și mentenanța acestora. Așadar, firma din exemplul nostru are două surse de venit. Modelul de venit este modul prin care antreprenorul organizează aceste surse de venit.
Urmează să-ți prezint mai jos câteva modele de venit din care să-l poți alege pe cel compatibil cu businessul tău, dar înainte de asta aș vrea să punctez câteva lucruri pe care cred că ar trebui să le iei în calcul.
Scopul, viziunea ta ca antreprenor este să ai o afacere de succes, care domină piața? Dacă da, atunci scalarea cu siguranță te va ajuta. Vei ajunge mai rapid acolo unde visezi. Însă pentru asta trebuie să alegi modele de business și, mai mult decât atât, modele de venit scalabile.
Dacă vrei să domini o industrie, atunci scalarea este singura modalitate de „te multiplica”. De a crește exponențial. De a-ți maximiza veniturile cu costuri minime. Pentru o afacere scalabilă ai nevoie de marje mari, automatizare, suport redus și o echipă de dimensiuni optimizate.
Sau poate ești tentat de varianta creșterii incrementale, în pași mici. Dacă asta ți se potrivește ție și afacerii tale. Forbes spune că 90% dintre businessuri sunt afaceri mici, de familie. O afacere mică poate fi foarte bine o afacere de succes.
Diferența dintre creșterea incrementală și scalare este că, în cazul scalării, veniturile cresc rapid, iar costurile cresc incremental. La creștere, atât veniturile, cât și costurile cresc în proporții egale.
După cum spuneam la începutul articolului, ceea ce îți propun este să alegi conștient modelul de venit. Și te voi ajuta să faci această alegere, prezentându-ți mai jos câteva modele de venit. Gândește-te la fiecare, cu atenție, având în minte ce am punctat mai sus: care este scopul/viziunea ta?
Comerțul este unul dintre cele mai vechi modele de afaceri. E varianta clasică de model de venit. Vinzi ceva cuiva. Produse, mărfuri sau servicii. Offline sau online.
Suntem totuși în anul 2021, când vânzarea online e uriașă și continuă să crească. Astăzi poți ajunge la mult mai mulți clienți dacă îți adaptezi afacerea la canalul online.
Când oferi servicii clienților tăi, ce oferi, de fapt? TIMP. De obicei, aceste servicii se calculează în funcție de tariful orar – vezi serviciile avocaților, consultanților etc.
Unii spun că afacerile bazate pe servicii sunt imposibil de scalat. Nu aș merge atât de departe, însă, cu siguranță este nevoie de puțină creativitate ca să poată fi scalate. Gândește-te că un consultant nu se poate clona ca să ofere exponențial mai multe servicii clienților săi. Timpul lui, și chiar al echipei lui, este limitat.
Există totuși modalități prin care să scaleze. Poți transforma un serviciu într-un „produs”. Asta înseamnă să nu mai customizezi serviciul pentru fiecare client, ci să-l prezinți ca pe un produs, împachetând cunoștințele într-un material, un e-book sau un curs, de exemplu, pe care să-l distribui – contra cost – mai multor clienți în același timp.
Nu vrei să scalezi, să domini industria? Atunci crești constant prin creșterea veniturilor din serviciile tale oferite ca tarife orare.
Acest model se bazează pe relația pe termen lung cu clientul. Oferi produse sau servicii clienților, iar ei plătesc la intervale regulate: lunar sau anual. Obții astfel venituri recurente, mult mai predictibile. Este vital însă să te asiguri că rata de abonare este mai mare decât cea de dezabonare, ca să te dezvolți. În permanență.
Firmele lansează abonamente pentru tot felul de produse sau servicii.
Cele mai potrivite afaceri pentru acest model sunt cele care oferă acces la conținut – video, cărți, muzică etc. – vezi Netflix, Spotify, HBO etc; la servicii (software as a service, asigurări, utilități); la produse (produse de îngrijire, hrană pentru oameni și animale, cafea etc.).
De fiecare dată, va trebui să parcurgi același ciclu:
· Atragi clienții
· Livrezi valoare superioară
· Faci upsell și cross sell
· Te asiguri că păstrezi abonații și reduci rata de dezabonare
· Rafinezi procesul și repeți
Dacă ai un website, un blog sau un canal Youtube, poți câștiga destul de bine din publicitate. Desigur, cu condiția să atragi un număr foarte mare de vizitatori. Altfel, trebuie să iei în calcul că poți avea rate de click mici și, în consecință, venituri mici.
Un model de venit care poate funcționa în combinație cu cel al veniturilor din publicitate este cel din afilieri. Devenit tot mai popular în ultima vreme.
Adică, promovezi linkurile produselor sau serviciilor relevante pentru domeniul tău și colectezi un comision la vânzarea acelor produse. Poți obține astfel venituri chiar mai mari decât cele din publicitate.
Va trebui totuși să ții cont de faptul că venitul tău va fi limitat de mărimea industriei, de tipul produselor pe care le vinzi și de audiența ta.
Spre deosebire de modelele de mai dus, acesta este un model unic.
Oferi produsul gratuit, însă le ceri clienților să plătească pentru instalare, customizare, training sau alte servicii adiționale. Poți crește astfel, concomitent, încrederea clienților și brandul.
Practic, ai o afacere bazată pe servicii, cu un produs care se comportă ca un cost de marketing.
Un astfel de model nu este cel mai bun pentru scalarea afacerii pe termen lung. În cazul în care îți dorești scalarea, în viitor, va trebui să te gândești la alte modele de venit.
Serviciile de bază ale firmei sunt gratuite, însă clienții trebuie să plătească pentru caracteristici, extensii și funcții adiționale premium.
Unul dintre exemple este LinkedIn, platforma de business atât de cunoscută.
La fel ca în modelul anterior, modelul Freemium oferă ceva gratuit utilizatorilor, dându-le posibilitatea de a testa produsul sau serviciul în timp ce, simultan, îi atrage să plătească ulterior pentru caracteristici suplimentare.
Acest model presupune o investiție considerabilă de timp și bani pentru a atinge audiența și chiar mai mult efort pentru a converti utilizatorii gratuiți în clienți plătitori.
Pe lângă modelele de mai sus, mai există – desigur – și modelul tradițional de venit din vânzări cu amănuntul. Un magazin fizic în care vinzi produse. Costurile pot fi mari, mai ales la început. Iar creșterea poate fi generată prin multiplicarea magazinelor – direct sau prin francizare.
Rezervă-ți timp să decizi ce model de venituri este ideal pentru afacerea ta.
Gândește-te la cum ar putea businessul tău să producă venituri recurente: câștiguri permanente pentru servicii continue sau servicii post-vânzare acordate clienților. Acesta este modelul cel mai folosit de firme, pentru că este predictibil și asigură sursa permanentă de venit a afacerii.
Bineînțeles că modelele prezentate în acest articol nu sunt exclusive. O afacere de succes poate folosi mai multe modele. Este însă recomandat să alegi un model pentru început, să te concentrezi 100% ca să-l faci să meargă, înainte de a experimenta un altul.
Începe cu modelul care ți se potrivește cele mai bine. Ideal ar fi să fie unul care oferă experiență și valoare clientului tău. Și când spun valoare, mă refer la reacții de tipul „Wow, produsul ăsta e fantastic! Aș fi dat chiar mai mult pe el!”.
După ce ai stabilit care este modelul de venit, va trebui să stabilești și ceilalți piloni ai modelului de business, dar și obiectivele de venit și de profit pentru următorul an. Ca să pui cap la cap bugetul afacerii tale.
Dacă vrei să afli mai multe despre indicatorii afacerii tale și cum urmărești bugetul de venituri și cheltuieli intră aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.