P&L-ul îți arată ce venituri și profit poți avea în afacerea ta

Bugetul de venituri și cheltuieli include cele 3 instrumente care te vor ajuta să analizezi ce venituri și profit poți avea în afacerea ta:

  • P&L (Profit and Loss Statement)
  • Cash Flow Statement
  • Bilanțul (Balance Sheet)

Acestea „inspectează” rezultatele firmei din unghiuri diferite. De aceea, este esențial să înțelegem și să învățăm cum se folosesc instrumentele bugetului. Astfel, vom influența decisiv direcția de mers și creșterea afacerii pe care o conducem.

În acest articol, voi descrie câteva aspecte legate de rolul P&L-ului și felul în care acesta contribuie la procesul de analiză și decizie în orice afacere.

Ce ne spune P&L-ul și la ce folosește?

P&L-ul este instrumentul care ne spune dacă firma produce profit sau generează pierdere într-o anumită perioadă de timp. Este un instrument dinamic. Care ne arată rezultatele pentru fiecare lună, trimestru sau an.


Este un excelent instrument de analiză internă a veniturilor și a cheltuielilor la nivelul afacerii, dar și la nivelul principalelor linii de business. Îți oferă posibilitatea de a evalua profitabilitatea fiecărui produs sau serviciu în parte.
Poți analiza ponderi ale cheltuielilor directe sau indirecte, ale profitului în total venituri sau ale dinamicii vânzărilor în timp etc.


Este și un excelent instrument de prognoză și de analiză comparativă între rezultatele obținute și cele previzionate.


Ca să construiești și urmărești P&L-ul ai nevoie de două elemente: veniturile și cheltuielile. Relația generală dintre acestea, în P&L este:

Venituri – Cheltuieli = Profitul net


Veniturile reprezintă valoarea vânzărilor dintr-o anumită perioadă de timp.
Cheltuielile reprezintă valoarea în lei a resurselor pe care le-ai folosit în acea perioadă de timp.

Indicatori de profitabilitate

P&L-ul îți pune la dispoziție o serie de indicatori de profitabilitate. Marja brută, profitul operațional, profitul brut, profitul net sau EBITDA (aici poți citi mai mult despre acest indicator). Fiecare reflectă eficiența managerială la un anumit nivel. Marja brută, de exemplu, îți arată cât de bine ai setat modelul de business, profitul operațional – cât de bine conduce echipa managerială operațiile afacerii tale, iar profitul net reflectă performanța managerială a întregii afaceri.


P&L-ul îți dă voie să faci simulări ale diferitelor scenarii pentru perioada următoare: cel mai bun scenariu, cel mai probabil și cel mai realist. Ca să fii pregătit pentru orice situație. Și, așa cum am spus deja, să vezi ce venituri și profit poți avea într-un interval de timp viitor.


Desi există un fir roșu, comun tuturor afacerilor, atunci când vorbim de P&L, respectiv despre un tabel în Excel, formatul acestuia variază în funcție de specificul activității, de complexitatea afacerii și de cât de detaliat vrei să faci analiza profitabilității firmei tale – la nivel consolidat, la nivelul liniilor de business, al categoriilor de produse/servicii sau la nivelul produselor/serviciilor. Cu cât analiza este mai detaliată, cu atât mai evidente vor fi deficiențele și, implicit, eventualele soluții.


Cu ajutorul acestui instrument, vei înțelege că o afacere poate fi controlată previzibil și cu încredere. Celelalte două instrumente din Bugetul de venituri și cheltuieli sunt la fel de valoroase, iar în articolele viitoare îți voi arăta de ce și mai ales cum le poți folosi pentru ca afacerea ta să fie una profitabilă.

Dacă vrei să afli mai multe despre indicatorii afacerii tale și cum urmărești bugetul de venituri și cheltuieli click aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.