Un e-book de 60 de pagini cu pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a estima bugetul afacerii tale.
Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.

Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.
Oricât de paradoxal ar părea, există afaceri profitabile care falimentează pentru că rămân fără cash. Este una dintre experiențele de care m-am lovit în carieră și o lecție de business foarte valoroasă, pe care aș vrea să ți-o împărtășesc.
Deși e important să fii atent la profit, nu e suficient să te concentrezi doar la asta. Dacă vrei să supraviețuiești, cu atât mai mult dacă vrei să prosperi, e absolut necesar să fii mereu atent la CASH.
Ușor de zis, mai greu de făcut, nu-i așa? Și totuși ai la îndemână o modalitate accesibilă de a calcula Cash Flow-ul. Intervalul de timp îl poți stabili în funcție de ceea ce urmărești.
Îți las mai jos câteva întrebări. Ca să știi cum stai cu cash-ul, trebuie să ai răspunsurile disponibile în orice moment.
Câți bani ai în bancă/casă?
plus
Ce facturi ai de încasat?
minus
Ce facturi ai de plătit?
Un Cash Flow veritabil – și aici îți vorbesc despre instrumentul Cash Flow din Bugetul de venituri și cheltuieli – are la bază același principiu, însă este mult mai detaliat. Găsești aici un material complet despre Cash Flow și felul în care acesta îți influențează afacerea.
Dacă nu folosești Cash Flow-ul ca instrument de buget, estimează cât mai exact, cât mai realist aceste sume. Istoricul de încasare de la clienți și de plată către furnizori îți va fi de mare ajutor. Nu te amăgi trecând în tabelul tău încasări de 100% dacă nu ești sigur.
Pe de altă parte, când faci achiziții – în special de materie primă și marfă – trebuie să fii sigur de două lucruri:
1) că achizițiile respective sunt profitabile
2) că ai cash-ul necesar pentru ele.
Poți estima sumele – încasările și plățile – pentru o săptămână, o lună sau un trimestru.
De exemplu, Clienta SRL trebuie să-ți plătească 30,000 lei în săptămâna următoare. Iar Clientul SRL – 10,000 lei. Presupunând că aceștia sunt singurii tăi clienți și cunoscând câteva date despre ei, care crezi ca va fi, de fapt, suma pe care o vei încasa săptămâna viitoare?
Conform istoricului, Clienta SRL îți va plăti jumătate din sumă în săptămâna scadenței și jumătate peste încă o săptămână. Completează în raportul tău prescurtat de Cash Flow pentru săptămâna viitoare, 15,000 lei încasare de la Clienta SRL, în loc de 30,000 lei. Adică 50% din totalul sumei.
Clientul SRL, în schimb, plătește întotdeauna la timp. Așadar, de la el te aștepți să încasezi 10,000 lei. Adică 100% din totalul sumei.
Asta înseamnă că, dacă nu iei nicio măsură să îmbunătățești situația încasărilor la timp, săptămâna viitoare, în loc de 40,000 lei, vei încasa 25,000 lei de la cei doi clienți ai tăi.
În același scenariu, săptămâna viitoare, firma ta are de plătit 25,000 lei către Furnizorul SRL.
Dat fiind că încasările tale vor fi 25,000 lei în loc de 40,000 lei, vei amâna plata integral, ca să nu rămâi fără bani, sau vei negocia o plată parțială cu Furnizorul SRL, partenerul tău de câțiva ani. V-ați putea înțelege asupra unei plăți de 10,000 lei, urmând să-i achiți diferența de 15,000 lei la momentul încasării de la Clienta SRL.
O să-ți spui că e mai bine decât să întârzii plata pur și simplu. Însă, data viitoare când comanzi marfă de la Furnizorul SRL asigură-te că ți-ai făcut bine calculele de profitabilitate și cash înainte de comanda respectivă. Cu siguranță, amânările și plățile parțiale nu vor fi acceptate la nesfârșit.
Dacă vrei să afli mai multe despre indicatorii afacerii tale și cum urmărești Bugetul de venituri și cheltuieli, click aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.