Un e-book de 60 de pagini cu pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a estima bugetul afacerii tale.
Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.

Plus fișiere editabile, în format Excel, gata de completat.
Într-un articol precedent am descris bilanțul și elementele acestuia, ca să poți înțelege cât mai bine cum să folosești acest instrument în procesul de evaluare a stării de sănătate a afacerii. Făcând această radiografie, poți contura imaginea de ansamblu, care îți va spune care sunt riscurile în businessul tău sau în orice alt business.
Când avem de-a face cu un start-up, acest proces de evaluare este la fel de important, așa că hai să vedem cum stau lucrurile în cazul unei afaceri aflate la început de drum.
Dacă vrei să deschizi o firmă ai nevoie de bani, nu-i așa? De unde iei acei bani? De la acționar sau acționari, adică din surse proprii. Acesta este capitalul propriu. Pentru cele mai multe startup-uri, capitalul propriu nu este suficient. Firma la început de drum poate avea nevoie de fonduri suplimentare și poate apela la o bancă, pentru un împrumut, sau la investitori. Sursele de finanțare, de unde vin banii, apar în această etapă în partea dreaptă a semnului egal din formula de egalitate în bilanț:
Activ = Datorii + Capitaluri proprii
Partea stângă a semnului de egalitate reprezintă destinația acestor bani. Pe ce anume se cheltuiesc banii respectivi. La început nu sunt cheltuiți. Capitalul a ajuns în contul bancar al firmei. Ce face firma cu acest cash? Probabil îl investește. Cumpără câteva utilaje și echipamente.
Cum va afecta asta bilanțul? Banii din contul de bilanț numit casa și conturi la bănci vor fi transferați în contul active pe termen lung (imobilizări). Valoarea totală a activului nu s-a modificat. A fost doar un transfer în interiorul conturilor de activ. Firma are mai puțini bani în bancă, însă aceeași valoare în echipamente, respectiv imobilizări. Dacă începe să folosească acele echipamente, valoarea lor scade, se depreciază.
De asemenea, apar cheltuieli cu angajații care reduc cash-ul din contul bancar. În ambele cazuri valoarea firmei scade. Pe măsură ce clienții cumpără din ce în ce mai mult, valoarea cash-ului din contul bancar crește. Vrem să vedem dacă, în total, valoarea firmei a crescut de când a început activitatea. Ce trebuie să facem? Să adunăm valoarea activelor disponibile la acest moment.
Avem valoarea curentă a imobilizărilor, din care scădem deprecierea, la care adăugăm disponibilul din contul bancar. Acestea sunt activele totale ale firmei. Din această valoare scădem datoriile firmei. Obținem astfel valoarea capitalurilor proprii. Dacă valoarea activelor este mai mare decât valoarea capitalurilor, firma a făcut profit, iar valoarea ei financiară a crescut. Dacă valoarea activelor este mai mică avem de-a face cu pierdere.
Capitalurile în sine nu există cu adevărat. Ci doar pe hârtie. Ce există sunt activele firmei și datoriile. Capitalurile sunt un calcul care rezultă din diferența dintre active și datorii. Cu cât firma are mai multe active și mai puține datorii, cu atât mai mari sunt capitalurile.
Dacă vrei să afli mai multe despre indicatorii afacerii tale și cum urmărești bugetul de venituri și cheltuieli intră aici și vei primi un mini-curs gratuit despre Cum îți planifici bugetul și cum controlezi banii afacerii tale.